Luni, 18 Noiembrie 2013 19:14

Esti LIDER?... sau (doar) "SEF"?!

Incerc o dihotomie care ar putea parea oarecum fortata, daca nu chiar redundanta, intrucat in acceptiunea populara a fi sef inseamna a conduce; adica – printr-o preluare mot a mot ceva mai recenta din engleza – si a fi lider… sau viceversa.
Exista, insa, din ce in ce mai multi intreprinzatori care au realizat ca abordarea diferita a celor doua posturi – nu doar prin prisma mentalitatii, dar si a modului de actiune si a pozitionarii in relatiile cu ceilalti – se materializeaza in practica printr-o enorma diferenta, rezultatele fiind o consecinta logica a acestei abordari.
In ce consta diferenta esentiala intre postura de sef si cea de lider? Cea dintai este conferita de o functie oficiala, impusa si indusa in constiinta subordonatilor printr-o ierarhie prestabilita; cea de-a doua este una morala, oferita in mod tacit celui perceput de catre cei care-l inconjoara drept posesor al unor repere morale superioare, absolut indispensabile convietuirii lor. Cea dintai este la vedere, palpabila si uman magulitoare, dar tocmai de aceea, inselatoare; pentru ca este temporara, intamplatoare si impusa de o vointa exterioara grupului sau organizatiei pe care respectivul ar trebui sa o conduca. Cea de-a doua nu este vizibila si nici simbolizata de vreun anumit scaun ori de insemne exterioare, dar deloc intamplatoare deoarece este acceptata de bunavoie, prin propria noastra judecata asupra unor merite personale ale celui pe care il consideram superior noua; este una castigata si nu primita cadou (prin subiectivismul unui superior ierarhic), liderul fiind puternic prin el insusi si nu prin autoritatea functiei in care a fost uns. Si nu in ultimul rand, in timp ce liderul priveste catre cei de jos cand isi formuleaza obiectivele si-si planifica actiunile, seful priveste in sus pentru inspiratie divina, fiind convins ca trebuie – inainte de toate – sa fie pe placul celui care l-a propulsat in pozitia respectiva.
In concluzie, seful este forma, in vreme ce liderul reprezinta fondul; iar fondul confera formei acea plus valoare fara de care seful ar ramane un simplu paznic cu megafon. Pozitia de conducere reprezinta un piedestal si, in acelasi timp, un amplificator al calitatilor personale. Astfel, reliefarea calitatilor pozitive ale unui adevarat lider aflat intr-o functie oficiala il va ridica, in aceeasi masura in care o amplificare a trasaturilor negative il va cobori pe unul care si-a dorit toata viata sa ajunga sef, dar a carui preocupare nu a fost sa-si dezvolte personalitatea, ci doar sa traga sfori.
In contextul relatiilor informale, liderul este o calauza liber acceptata, un conducator moral care isi castiga pozitia prin respectul pe care-l impune celor din jur; tocmai aceste caracteristici confera posturii de lider durabilitate. Desi seful se bucura de autoritatea oficiala, el va esua in cazul in care nu-si va dubla aceasta autoritate cu una morala, obtinuta prin si bazata pe respectul celor pe care-i comanda; indiferent cat de impresionanta ar fi pozitia detinuta, sfarsitul va fi acelasi.
Orice echipa, orice grup, organizatie sau comunitate se lasa conduse de bunavoie de un lider, increderea celor care-l urmeaza izvorand in mod logic din respectul pe care acestia i-l poarta; cu alte cuvinte, liderul nu are nevoie de o ierarhie organizationala care sa-l impuna de sus in jos, ci se bazeaza pe autoritatea emanata din principiile morale pe care le practica si pe care cei din jurul sau le percep drept faruri calauzitoare. Prin contrast, seful incearca sa se impuna prin inflexibilitate si, eventual – neintelegand de ce subordonatii lui nu inteleg ce vrea el – prin masuri coercitive; drept urmare, pozitia lui este fragila, iar rezultatele cu mult sub potentialul existent in resursele umane aflate la dispozitia sa.
Din particularitatile specifice fiecarei posturi mentionate mai sus rezulta si respectivele diferente in stilul de conducere: seful se teme sa delege atributiuni, avand sentimentul ca fara ochiul sau vigilent lucrurile nu se pot rezolva. Prin contrast, liderul raspunde cu incredere la incredere si deleaga responsabilitati. In timp ce primul ramane captiv si se afunda in tot mai multe detalii, cel de-al doilea are timpul si orizontul necesare implicarii in noi activitati; in consecinta, organizatia pe care o conduce va continua sa se dezvolte.
In plus, prin delegare si o atenta monitorizare – pentru a se asigura ca acest mod de actiune se propaga pana la nivelurile cele mai de jos – liderul stimuleaza si intareste baza organizatiei; pentru ca, fara sustinerea unei baze puternice, nici un lider nu are taria necesara indeplinirii proiectelor propuse, oricat de dotat ar fi ori s-ar considera a fi.
Si nu in ultimul rand, acordandu-le incredere celor pe care-i conduce, liderul realizeaza cateva lucruri esentiale:
1. mobilizare prin stimulare;
2. intarirea sentimentului de apartenenta; acesta materializandu-se – in final – prin loialitate crescuta, deci stabilitate si continuitate a organizatiei;
3. responsabilizare, care contribuie la sentimentul de solidaritate; iar acest impreuna la bine si la rau reprezinta fundatia unei organizatii puternice.
Privit in oglinda, unui business i se aplica exact aceleasi principii, cu singura diferenta ca intreprinzatorul care se considera sef inlocuieste autoritatea oficiala care l-ar fi impus intr-o alta organizatie cu puterea sa financiara in propria afacere; suportul exterior cu unul interior, la propria dispozitie. Aceasta rocada nu schimba cu nimic sensul si, mai ales, rezultatul ecuatiei: intreprinzatorul care gandeste si actioneaza in postura de sef – convins si ca beneficiaza de libertate de actiune maxima, nelimitata de vreun sef ierarhic – va esua, in timp ce un lider adevarat se va bucura de succes.
Celor care nu au facut-o de teama sa nu esueze, dar si celor care au incercat si n-au reusit, le pun la dispozitie cateva expresii cu care sa deschida sufletul oamenilor al caror lider doresc sa fie:
1. Te rog, …
2. Multumesc!
3. Am gresit, …
4. Iarta-ma!!!
5. Spune-mi, cum mi-as putea repara greseala?!...
6. …pentru ca invat de la oricine, orice, oricand!!!

Transformarea si progresul unui grup reprezinta apanajul liderului, nu al sefului.
Tu ce-ti doresti sa fii?...

Articol publicat in Business Woman Magazine - noiembrie 2013.
Puteti citi articolul si pe businesswoman.ro.


Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Opiniile mele Esti LIDER?... sau (doar) "SEF"?!