Joi, 26 Mai 2016 19:50

Afaceri si alegeri

Luna viitoare avem alegeri... Oare exista vreo legatura intre afaceri si alegeri?! Si daca da, cam care ar fi si in ce ar consta ea?
Lasand la o parte inrudirea alfabetica prin litera alfabetului romanesc (dar diferita in engleza, Business & Elections), cele doua ar apartine unor domenii diferite; lucru adevarat, dar care nu exclude multele aspecte in comun ascunse in detaliile celor doua activitati.
Daca ne referim la ce se vede, exista diferite teorii care sustin rolul determinant al economicului, respectiv dependenta politicii de starea finantelor; altele sustin contrariul, cum ca, fara conditiile prielnice mediului de afaceri – create de politic prin diverse politici – nu ar fi posibila dezvoltarea unei societati.
Ca de obicei, adevarul este pe undeva la mijloc, cele doua interactionand si interconditionandu-se reciproc. Pentru ca niste politicieni fara o gandire economica in elaborarea legilor pot duce economia in faliment, tot asa cum degeaba ar exista niste politicieni cu abordare economica adecvata, daca ar lipsi oamenii cu spirit antreprenorial si investitorii cu viziune.
Daca noi, femeile de afaceri, ne consideram activitatea drept o importanta contributie pe segmentul spiritului antreprenorial, ramane sa vedem ce politicieni ne vor aduce ca parteneri de dialog cele doua randuri de alegeri de anul acesta.
Si, pentru ca am adus vorba despre parteneriat si dialog, ar trebui sa va reamintesc si unde ne aflam la momentul acesta. Inca de la inceputurile formarii statului, initiatorii acestui proces au fost intreprinzatorii, oamenii de afaceri. De ce? Simplu: ei erau primii interesati in legalizarea practicilor antreprenoriale, pentru a le fi asigurata predictibilitatea si continuitatea afacerilor, o conditie esentiala pentru dezvoltare. In evolutia statului spre modernizare si, mai ales, democratizare s-a considerat ca politica trebuie separata de afaceri; astfel, s-a ajuns la situatia de astazi, in care nu oamenii de afaceri isi fac propriile legi – care ar fi, bineinteles, doar in interesul lor – ci reprezentantii natiei (adica si ai nevoilor celorlalti cetateni) sunt cei care reglementeaza nevoile societatii.
La prima vedere, exista un oarecare aparent nonsens in aceasta organizare in care oameni din afara afacerilor, care nu cunosc cum functioneaza domeniul respectiv, sa se ocupe de dezvoltarea acestuia; dar si un alt nonsens, de data aceasta cat se poate de real, specific Romaniei, sa crezi ca poti separa chiar si comunicarea intre afaceri si politica, incercand sa barezi – in mod artificial – influenta naturala a afacerilor asupra politicii; adica a practicii care spune ca banii si puterea politica merg mana in mana.
Dar intr-o tara ca Romania inca nu s-a constientizat nocivitatea acestui nonsens organizational impotriva naturii umane si a resorturilor interioare care impun conduita oamenilor, in pofida oricaror baraje legale. Aceasta impozitie legislativa reprezinta o artificialitate pe care, de exemplu, legislatorii americani au depasit-o cu multa inteligenta si spirit pragmatic; ei au elaborat o simpla lege prin care au recunoscut necesitatea ca intreprinzatorii sa-i lumineze pe politicieni in legatura cu mersul afacerilor, in ideea ca acestia sa legifereze masuri utile, functionale si necesare mediului de afaceri, transformandu-l intr-unul cat mai prietenos; adica sa atraga si sa stimuleze initiativa antreprenoriala, motorul dezvoltarii economice, si nicidecum sa puna frane acesteia.
Astfel, o lege care ar reglementa lobby-ul ar transparentiza si transpune intr-un cadru legal schimbul de informatii necesar, ba chiar mai mult, transferul de expertiza si suflul vietii reale dinspre mediul de afaceri catre politicieni; un astfel de dialog ar trebui sa functioneze in permanenta, pentru ca legislatia sa nu creeze disfunctionalitati in lumea afacerilor.
Ajungand in acest punct, imi vin in minte cateva intrebari. De ce se insista in Romania in aceasta primitiva abordare a comunicarii intre afaceri si politica, tinand-o in clandestinitate si numind-o trafic de influenta?!
Oare nu tocmai pentru ca politicienii – care se folosesc de contactele lor neoficiale, nevazute si necunoscute publicului larg – au acest interes?!
O lege a lobby-ului nu ar insemna ca le-ar „lua painea de la gura”, dand posibilitatea intreprinzatorilor sa-si promoveze in mod direct interesele, pe fata, transparent si legal?
In consecinta, oare nu ar fi timpul ca noi, femeile de afaceri, sa initiem un proces de scoatere la lumina zilei a dialogului natural intre cei care fac legi si cei care le asigura salariile?
Ce ne retine – dupa atatia ani de experienta antreprenoriala – sa constituim un comitet de initiativa pentru elaborarea unui proiect pentru o lege a lobby-ului si in Romania?
Caci, daca nu noi, atunci cine?!...
Oricum, pana vom trece la o actiune concreta, poate ar trebui sa ne uitam mai bine la cei care se propun (ori sunt propusi) in aceste alegeri si, de ce nu, sa ne si implicam, pentru a fi sigure ca cei alesi provin dintre cei care nu doar ca vor, dar si inteleg limbajul nostru de femei de afaceri.
Pentru ca, desi le-am adresat pasurile noastre in limba romana si pana acum, pentru multi dintre ei, acestea par a reprezenta un test la o limba straina, mai dificil de descifrat chiar si decat hieroglifele din testamentul lui Tutankamon.

Articol publicat in Business Woman Magazine - 15 mai 2016 - 15 iunie 2016.
Puteti citi articolul si pe businesswoman.ro.


Publicat in Opiniile mele
Te afli aici: Articole filtrate dupa data: Mai 2016