Femeie de afaceri de succes si antreprenor innascut, Laura Ciuhu a dezvoltat un puternic grup de companii care, in prezent, furnizeaza o gama larga de servicii si produse. De la consultanta la sisteme de incalzire, racire si ventilatie, firmele din Lara Group au avut o crestere remarcabila, in ciuda unui mediu de business foarte competitiv. Intr-un interviu pentru Business Arena, Laura Ciuhu impartaseste cateva dintre vederile sale asupra antreprenoriatului, a muncii in echipa si a experientelor traite in lumea afacerilor.

Ce le puteti spune cititorilor nostri despre drumul dumneavoastra spre succes si despre inceputurile lui?
Se spune ca drumul catre succes incepe de la nastere si ca unii oameni se nasc cu stea in frunte. Este aici un pic de adevar, dar nu ajunge, cel putin nu in cazul meu.
A fost o predestinare fericita sa vin pe lume la Targu-Jiu, acest oras din Subcarpatii Getici de unde au pornit Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu, Constantin Brancusi, oameni cu o ambitie extraordinara, spirite luminate, care prin vointa si talentul lor ne-au dat mandria si forta de a realiza tot ce ne punem in minte.
Dar de aici si pana la devenirea ca om de succes, ca lider, drumul este lung si anevoios.
Baza succesului unui lider capabil ca la maturitate sa gestioneze situatii complicate si sa inteleaga efectele perturbatiilor incontrolabile ale economiei reale este EDUCATIA temeinica, facuta bine si la timp.
In cazul meu, inceputul educatiei, gradinita, scoala generala si liceul purtand numele lui Tudor Vladimirescu – barbatul de la Jiu care intruchipeaza insasi ambitia olteneasca – s-a facut sub semnul disciplinei si al aureolei marilor inaintasi. Am deprins arta de a invata, de a citi si retine esentialul, inlaturand accesoriile de umplutura din manuale.
Parintii au rolul decisiv in dezvoltarea inteligentei emotionale la copii, care incepe cu cei sapte ani de-acasa. Mama mea s-a ocupat indeaproape de mine, se simtea obligata sa-mi supravegheze educatia cu o intransigenta fara egal. Daca intram undeva si uitam sa dau Buna ziua, era o catastrofa: ma facea de ras, ma punea sa intru a doua oara, pana cand nu am mai uitat niciodata.
Roluri importante in formarea unui om de succes le au educatia din scoala, modelele din randul profesorilor. A educa inseamna in primul rand arta dascalului de a te provoca sa-ti deschizi propria minte, de a-ti utiliza propriul creier. Eu am avut norocul unor profesori speciali, care m-au facut sa-mi placa matematica. In toate realizarile mele de pana acum se regaseste aceasta deprindere. Matematica este exacta, nu te tradeaza niciodata. Sansele de succes, intentia neclintita de a-mi face viata asa cum o inteleg eu, relatiile corecte de afaceri cu oameni si companii de succes, toate au la baza ordinea si rigurozitatea problemelor de matematica.
Ca o prima concluzie, temelia unui om de succes este construita de parinti, profesori, mediul in care copilareste si propria persoana, prin constientizarea nevoii, prin curaj si autoeducare. Succesul nu este niciodata definitiv, cadrul economico-social nu este static.

Ce v-a indemnat sa va deschideti propria afacere?
Parintilor mei le datorez astazi faptul ca mi-au dat libertatea sa-mi construiesc propriul drum in viata. Le multumesc pentru asta. Datorita lor am astazi bunul cel mai de pret si cel mai greu de obtinut: INDEPENDENTA.
Putini oameni doresc sa fie independenti, ei astepta ca ceilalti sa ia decizii in locul lor, pentru a putea ulterior sa dea vina pe ei in cazul in care lucrurile nu merg bine.
Eu, de cand ma stiu, am fost responsabila de tot ceea ce mi s-a intamplat si singura mi-am ales viata pe care doresc s-o traiesc. Pentru ca imi doream independenta cat mai repede dupa terminarea studiilor, anul 2004 a fost cel in care am pasit in lumea afacerilor infiintandu-mi propria companie, Lara Business Consulting, specializata, la momentul respectiv, pe consultanta financiara, fiscala, contabilitate, management integrat. Am inceput treptat sa simt gustul succesului, sa intru an de an mai adanc in aceasta lume a afacerilor. E lumea in care ma regasesc zi de zi, o lume nebuna, dar extrem de interesanta, care mi se potriveste ca o manusa.

Care considerati ca a fost, dintr-o perspectiva subiectiva, cel mai important moment de cotitura in cariera dumneavoastra?
Momentul in care m-am decis, desi eram director economic intr-o companie destul de mare, sa-mi infiintez propria firma.

Care au fost principalele dificultati cu care v-ati confruntat in efortul de a construi o firma de la zero?
Cel mai greu mi-a fost sa castig respectul si increderea salariatilor mei prin faptele si comportamentul meu, sa-i fac sa inteleaga ca munca lor este importanta, sa-i fac sa inteleaga ca intre noi trebuie sa existe un parteneriat: si eu, si ei trebuie sa simtim atat durerea, cat si placerea.
Am invatat ca un om are dreptul sa se uite de sus la altul doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice. Atitudinea fata de oameni este totul. Ei se comporta ca in oglinda. Daca tu esti optimist, si ei vor fi optimisti. Nu ai voie sa intri in panica daca nu poti realiza ceva. Sunt multe alte lucruri pe care poti sa le faci: ceea ce nu poti face nu trebuie sa fie o piedica in calea a ceea ce poti face.
Ulterior, a devenit o problema si pentru mine faptul ca in societatea noastra lipseste un elan general, dat de o tinta, de un scop nobil. La baza acestui elan general ar putea sta puterea femeilor in general, si a femeilor de afaceri, in special. Lipsa educatiei masculine de la noi de a aborda cooperarea cu femeile de la egal la egal face ca uriasul potential feminin sa nu-si gaseasca vocea si, in acest fel, un potential nebanuit sa nu poata fi valorificat.
Treptat, a trebuit sa ma acomodez cu piedicile si capcanele birocratiei, manifestarile functionarilor publici, de la sicana, teama, lipsa deciziei pana la o lipsa a curajului de a actiona. Multi oameni cu talent se irosesc in incercari nereusite barate de nesinceritatea autoritatilor publice.

Sunteti mai degraba adepta investitiilor alaturi de alti parteneri sau a investitiilor in care detineti totalitatea afacerii?
Am pornit singura, am dezvoltat o afacere care astazi este pe locul 2 in Romania in domeniul sau de activitate, dar apoi am realizat ca, pentru a putea merge mai departe, sa fac performanta la cel mai inalt nivel nu voi putea decat intr-un parteneriat.
Se spune ca suntem media oamenilor din jurul nostru. De aceea, alegerea partenerului de afaceri ar trebui sa fie pentru fiecare un proces de lunga durata, bazat pe numeroase si diverse criterii de selectie, pentru a fi siguri ca nu gresim, pentru a fi siguri ca putem construi alaturi de omul pe care l-am ales ca fiind partenerul nostru.
Fundatia parteneriatului in business, ca si a tuturor relatiilor interumane, este caracterul. Pe aceasta fundatie fiecare individ isi dezvolta calitatile personale care ar trebui sa-l faca "eligibil" pentru a deveni la un moment dat partener intr-o afacere. In aceasta logica, posibila lipsa de caracter reprezinta calea sigura spre esecul parteneriatului. Exista studii care arata ca 90% dintre toate greselile facute de parteneri sunt greseli de caracter si consecinte ale lipsei de incredere.

V-ati fixat anumite jaloane pentru drumul pe care vreti sa-l urmati in viitor?
Imi doresc sa-mi mentin un echilibru intre viata personala si cea profesionala si sa fac in continuare, in fiecare zi, ceea ce-mi place, pentru ca eu, de cand ma stiu, am facut numai ce mi-a placut. Vreau sa-mi organizez viata in doua etape diferite: una in care sa-mi ating maximul profesional, iar cealalta in care sa-mi ating maximul personal. Niciodata n-o sa ma retrag din afaceri definitiv, dar cu siguranta ma voi retrage din activitatea de management, ramanand doar cu statutul de investitor.

Publicat in Opiniile mele
Te afli aici: Articole filtrate dupa data: Februarie 2016